Съветник

Степени на сигурност по DIN

Ниво 1 ниска сигурност (DIN 1)

Машините, от този клас унищожават на ленти с ширина повече от 6,3 мм, достигащи при някои модели до 12 мм. Лист А4 се унищожава на около 40 парченца. Основното предимство е ниската цена и сравнително големия обем листа, които може да се унищожат. Подходящи са за информация, която не изисква поверителност.

Ниво 2 ниска до средна сигурност (DIN 2)

Също унищожава на дълги ивици, но те вече са по- тесни, като лист А4 се унищожава на около 100 парченца. Размерите на отрязъците са по-малки от 6 мм. Подходящи са за ежедневна, нефинансова информация.

Ниво 3 средно ниво на сигурност (DIN 3)

Хартията се унищожава на много тесни ленти под 2 мм или на много малки парченца като конфети. С унищожаването на парченца ще поберете до 5 пъти повече отпадък в коша в сравнение с унищожаването на ленти. Този вид шредери са подходящи за всички поверителни фирмени, финансово-счетоводни документи.

Ниво 4 средно до високо ниво на сигурност (DIN 4)

Моделите от тази група унищожават документите на малки парченца с определен размер – отпадъци 1,9 х 15 мм или 3 х 9 мм. подходящи са за тайни документи, които могат да застрашат лична или фирмена сигурност.

Ниво 5 висока степен на сигурност (DIN 5)

Тези машини унищожават документи на парченца с максимален размер от 20 кв. мм.: например 1 мм ширина x 15 мм дължина = 15 кв. мм. Този вид машини са подходящи за организации, където поверителните документите трябва да се унищожават с висока степен сигурност.

Ниво 6 най-висока степен на сигурност

Машините от тази степен са по специална разработка, тъй като това е неофициално ниво за Европа, но се счита за най-високото ниво на сигурност, което е разработено първоначално за правителствени и военни институции в Америка.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ШРЕДЕР

За да изберете правилния шредер трябва да си отговорите на следните въпроси:

  1. Кой шредер ще е по-подходящ в зависимост от отпадъка и степента на сигурност – унищожаващ на ленти или на малки парченца?
  2. Кое е по-важно за вас – унищожаването на повече листи или високо ниво на защита на информацията?
  3. Колко листа искате да унищожавате наведнъж?
  4. Колко листа на ден приблизително ще унищожавате?
  5. Колко човека ще използват машината?
  6. Ще унищожавате ли и други информационни носители като - CD/ DVD, кредитни карти, дискети и други?

Вида на отпадъка

Изборът на шредер започва с типа на унищожаване което се налага да бъде направено. То от своя страна ще определи и какво ниво на сигурност Ви е необходимо. Шредерите са 2 основни вида според начина на рязане: рязане на ленти или рязане на малки парчета.

При унищожаването на ленти, хартията или другите медии като кредитни карти и CD-та се нарязват на ленти по дължината на листа. Можете да избирате между ширина от 7мм до 1,9 мм. Предимството на шредерите, унищожаващи на ленти е, че те по принцип са по-евтини, унищожават наведнъж повече листа и с по голяма скорост, защото режещите валове не са подложени на сериозно съпротивление от хартията. Те обаче не осигуряват сериозна защита на информацията – първа и втора степен на сигурност. Единствено изключение правят моделите, които са с ширина на лентата от 1,9 мм – трета степен на сигурност.

Шредерите, които унищожават на малки парченца осигуряват по-висока степен на защита на информацията – от трето до шесто ниво на сигурност. Унищожаването на малки парченца е много по-сигурно от лентовото унищожаване на документи и означава по-рядко изпразване на коша. Режещите валове режат хартията напречно и надлъжно. В зависимост от нивото на сигурност може да получите между 300 и 3000 малки парченца, унищожени наведнъж от 1 лист хартия с формат А4.

Всички шредери, които унищожават на парченца използват маслен флуид за почистване. Той не смазва машината! Единствената функция на флуида е да почисти машината от натрупалите се между валовете парчета хартия, които с времето намаляват производителността на шредера. При използването, парчетата хартия се намокрят, падат в коша и машината работи с нормалния си капацитет. Използването варира в зависимост от натовареността на машината, но нормално е веднъж седмично да се използва. Използването на флиуд за шредерите от 4, 5 и шеста степен а абсолютно задължително и въпрос на признаване на гаранцията.

Всички шредери, без моделите от 5 и 6 ниво на сигурност могат да унищожат инцидентно телбод и кламери. Системното им или нарочно унищожаване води до отпадане на гаранцията.

Колко листа на ден трябва да се унищожават?

Изборът на шредер се определя от вида и количеството на документите, които искате да бъдат унищожавани за един ден.

За лична/ домашна употреба

Хората редовно боравят с много документи като банкови извлечения, сметки, рекламни материали, документи за ипотеки, лични писма и др., които или трябва да се съхраняват на сигурно място, или ако повече не са необходими, да се унищожат по подходящ начин.

За офиса с ниска степен на натоварване

Тези шредери обикновено са предназначени само за един човек, лесно се справят с унищожаването на 50 листа дневно. Обикновено тези машини работят с листи с формат до и включително А4

За офиса със средна степен на натовареност

С този тип машини могат да се унищожат до 300 листа дневно. Препоръчва се 5 души да работят с шредера в офиса. Унищожават инцидентно телбод. Работят с формат до и включително А4.

За офиса с висока степен на натовареност

Обикновено 12 души могат да използват тази машина и с нея могат да се унищожат до 800 листа дневно. Тези шредери могат да унищожат документи, закрепени с кламери и телбод, а също така и CD, DVD дискове и дискети.

Висококапацитетни

25 души могат да унищожат до 1500 листа дневно. Тези шредери могат да унищожат документи, закрепени с кламери и телбод, а също така и кредитни карти, CD и DVD дискове.

Колко листа искате да унищожавате наведнъж?

Винаги имайте в предвид, че често производителите посочват броя на листите, които една машина може да унищожи, ако използвате 70-грамова хартия. По-голямата част от копирната хартия, обаче е 80-грамова, следователно това означава, че шредера ще унищожава по-малко листи отколкото е посочено в спецификациите. Също така смазването на ножовете ще увеличи количеството листи, което може да се унищожи наведнъж.

Колко често трябва да смазвам режещите валове и как се прави това?

Препоръчва се ножовете да се смазват по-често при cross cut моделите. Препоръчваме да се смазват по веднъж на ден, защото машината се ползва за първи път. Това много лесно може да стане като вземете един лист хартия и поставите върху него смазващ флуид. След това просто унищожете листа както обикновено правите това. Друг вариант е да впръскате смазващ флуид в отвора директно върху валовете. Много е важно да използвате оригинален смазващ флуид!

Ще унищожавате ли и други информационни носители?

Никога не се опитвайте да унищожавате нещо, за което шредера Ви не е предназначен. Съобразявайте избора на шредер с това какво искате да унищожавате с него.

Top